Een veilige werkomgeving: dit heb je nodig

Een veilige werkomgeving: dit heb je nodig

Een ideale werkplek creëert een positieve sfeer, want in een positieve sfeer kunnen medewerkers makkelijker het beste van zichzelf laten zien. Maar een werkplek moet uiteraard ook een veilige en vooral een gezonde plek zijn om te werken. 

Je moet namelijk als werkgever ervoor zorgen dat je een veilige en gezonde werkplek hebt waar er prettig gewerkt kan worden. De welzijn op het werk beschrijft de algemene regels voor arbeidsplaatsen, maar regelt ook hun uitrusting, verlichting, luchtverversing, denk aan persluchtsystemen, temperatuur, maar ook sociale voorzieningen. 

Basisvoorzieningen

Voor een veilige werkomgeving moet je als werkgever aan een paar basisverplichtingen voldoen, voordat jouw werknemers er aan de slag kunnen gaan. 

  • je moet een risicoanalyse uitvoeren en specifieke maatregelen treffen om de minimale veiligheid en gezondheid te garanderen
  • deze maatregelen moeten voorgelegd worden aan het comité voor preventie en bescherming op het werk en vervolgens informeer je alle werknemers met deze maatregelen
  • bij de inrichting moet je rekening houden met alle werknemers, ook werknemers met een beperking.

Uitrusting arbeidsplaats

Een arbeidsplaats in een werkomgeving is elke plaats in het gebouw die bestemd is als werkplek, zowel binnen als buiten waar werknemers toegang hebben om hun werkzaamheden te doen. Denk aan ruimtes voor gemeenschappelijk gebruik, toegankelijke (parkeer)plaatsen en ruimten voor onderhoud. 

Verlichting

Arbeidsplaatsen moeten ook bij voorkeur voldoende verlicht zijn met natuurlijk daglicht. Als verlichting met daglicht niet mogelijk is of onvoldoende is, dan moet er adequate kunstverlichting aanwezig zijn. Wanneer er gevaren of risico’s ontstaan wanneer de kunstverlichting uitvalt, moet je nog kunnen beschikken over nood- of veiligheidsverlichting. 

Luchtverversing en temperatuur

Iedere werknemer moet zich prettig voelen bij zijn of haar werkplek, zo moeten medewerkers op hun werkplek kunnen werken in een fijn en prettig klimaat. De basisvoorwaarden zijn dan ook voldoende frisse lucht en een aangename temperatuur is ook erg belangrijk. 

Bij het bepalen van de benodigde hoeveelheid zuivere lucht, moet je onder andere rekening houden met de werkmethodes van de werknemers, denk aan de lichamelijke inspanningen die je werknemers leveren. 

Luchtverversing mag op natuurlijke wijze, bijvoorbeeld door het openen van ramen, of door een luchtverversingsinstallatie. Met een aangename temperatuur wordt bedoeld dat medewerkers het niet koud hebben, maar ook niet warmer wensen te hebben. 

Redactie Geneaweb.nl

Redactie Geneaweb.nl