Hoe credit management jouw onderneming kan helpen
Als bedrijf of ondernemer verkoop je een dienst of een product aan jouw klanten. Soms wordt er direct betaald door de klant, maar meestal verstuur je als onderneming een factuur en wordt die later door de klant betaald. Het bijhouden van al deze transacties zou heel eenvoudig moeten zijn als het er maar een paar zijn, maar hoe doe je dat als het 100 of meer openstaande facturen zijn? Als je een goede credit management hebt in de organisatie, zou je zekerheid moeten hebben op je inkomsten. Maar hoe regel je nou dat je credit management goed verloopt?
Debiteurenproces
Je moet jezelf als ondernemer de vraag stellen of alles klopt in de administratie. Kloppen alle gegeven van de debiteuren? En welke acties neem je? Deze cyclus is belangrijk. Maar kijk ook bijvoorbeeld eens naar de betalingstermijn die gebruikelijk is in jouw branche.
Optimistisch
Blijf altijd optimistisch. Je moet als ondernemer namelijk een uitgangspunt hebben dat jouw klant jouw altijd zal betalen als die in zee gaat met een product of dienst vanuit jouw onderneming. Als het allemaal anders verloopt in het proces, dan kan mogelijk de betaling niet voldaan worden. Benadruk daarom altijd op de beweegredenen van jouw klant en kijk daarbij ook waar jij de klant bij kan ondersteunen.
Grenzen stellen
Door van te voren al algemene voorwaarden op te nemen in de contracten kan je eventuele betalingsproblemen voorkomen. Door dus van te voren al duidelijke grenzen te stellen weten beide partijen waar ze aan toe zijn. Denk bijvoorbeeld aan het maken van betaalafspraken en leg alles van te voren gewoon duidelijk vast.
Jezelf ontwikkelen
Misschien wel één van de belangrijkste dingen tijdens je carrière, maar blijf jezelf zeker verder ontwikkelen. Woon eens een training bij en laat je hier bijvoorbeeld informeren en inspireren over credit management. Maar je zou ook natuurlijk eens een training bij kunnen wonen over andere aspecten, jezelf doorontwikkelen is belangrijk. Allerlei aspecten kunnen namelijk jouw organisatie helpen te verbeteren. En naast dat het goed is voor je onderneming is het ook goed voor je eigen netwerk, omdat je namelijk in contact komt met gelijkgestemden die er hetzelfde over denken.
