Hoe verbeter je de planning en control cyclus?

Hoe verbeter je de planning en control cyclus?

De planning en control cyclus is het geheel van activiteiten dat uitgevoerd moeten worden binnen een bepaalde periode. Het geeft inzicht in waar een bedrijf staat in tegenstelling tot de doelstellingen. De planning en control cyclus en de PDCA-cyclus liggen erg dicht bij elkaar. De Deming cirkel (PCDA) beschrijft namelijk de activiteiten die de basis vormen voor elke vorm van planning en control. Maar hoe kun je de planning en control cyclus verbeteren?

Verbeterpunten

Er zijn vele manieren om de planning en control cyclus binnen je bedrijf te verbeteren, maar voordat je daarmee begint is het belangrijk om in te zien wat er mis gaat binnen het bedrijf. Als je niet kunt inzien wat er precies mis gaat, wordt het moeilijk om dit te kunnen verbeteren. Als je niet precies weet wat er mis gaat, kun je een bijvoorbeeld een enquête versturen naar alle medewerkers die betrokken zijn bij het planning en control cyclus. Zo komen er vanzelf een aantal verbeterpunten naar voren waar je je op kunt richten.

Visie

In de planning en control cyclus is het belangrijk om te bepalen welke visie het bedrijf heeft. Door te blijven kijken naar waar het bedrijf naar toe wilt en waar je over een paar jaar wilt staan, zal er sneller voor zorgen dat je de concurrentie een stap voor blijft. Beschrijf dus duidelijk wat de strategie van het bedrijf is. Hierdoor zal je minder moeite hebben met een formuleren van doelstellingen die het bedrijf moet behalen.

Regelmatig evalueren

Regelmatig evalueren is zeer belangrijk bij planning en control. Het geeft je namelijk inzicht in waar je op dat moment staat als bedrijf, en of je op de goede weg bent voor het behalen van de doelstellingen. Als dit niet het geval is moet er gekeken worden naar manieren om toch de doelstellingen te kunnen behalen. Op deze manier blijf je manieren ontdekken om je organisatie te verbeteren.

Redactie Geneaweb.nl

Redactie Geneaweb.nl