Is jouw onderneming failliet? Deze stappen moet je nemen

Is jouw onderneming failliet? Deze stappen moet je nemen

Kun je als zelfstandige de financiële verplichtingen van je zaak niet meer nakomen? En lukt het jou ook structureel niet meer om je rekeningen allemaal te betalen? En heb je daarbij geen realistische zicht meer dat het goed gaat komen? Dan zou je het beste een faillissement kunnen aanvragen en kunnen kijken of er doorstart na faillissement haalbaar is.

Het aanvragen

Het is uiteindelijk voor iedereen een heel lastig moment om een faillissement aan te moeten vragen, want iedereen schuift die het liefst voor zich uit. Maar als je door de bomen het bos niet meer ziet door alle problemen, kan je het beter gewoon zo snel mogelijk doen, want zo hou je alle schuldaflossingen wel nog overzichtelijk en beperk je eventuele schade. 

Procedure aangifte

Wie doet nou de aangifte? Meestal geven jouw schuldeisers of het openbaar ministerie of advocaat jouw faillissement aan. Je zou het eventueel ook zelf nog kunnen doen. Maar wanneer moet deze aangifte gebeurt zijn? Je geeft de faillisement binnen een maand online aan, dit doe je binnen de maand al wanneer jij al je activiteiten en betalingen stop heb gezet. Als het niet elektronisch of digitaal lukt, mag je ook nog een schriftelijke aangifte doen.

Volgende stap

Uiteindelijk is de ondernemingsrecht bank verantwoordelijk voor het uitspreken van faillissementen. En daarna stellen ze een curator en een rechter-commissaris aan. Want onder toezicht van de rechter-commissaris verkoopt de curator wat er aan goederen overgebleven is van de onderneming. Dit zou kunnen via faillissement veilingen, maar het zou ook nog online kunnen. De opbrengst van deze veiling wordt onderverdeeld onder de schuldeisers. Daarna zal het faillissement met een sluitingsvonnis afgesloten worden door de rechter. 

Verder laat je alles schrappen via een ondernemingsloket en moet je ook niet vergeten om je dossier stop te zetten bij het sociaal verzekeringsfonds. 

Opnieuw starten

In principe zou je altijd opnieuw kunnen beginnen na je faillisement, maar toch kan de onderneming rechtbank je het verbieden om een nieuwe zaak te starten en de strafrechter zou je zelfs een beroepsverbod kunnen opleggen. Alleen gebeurt dit meestal wanneer je zelf de fout bent ingegaan en zelf verantwoordelijkheid bijdroeg aan het faillissement. Zo’n verbod geldt meestal voor een periode van minimaal drie maanden tot maximaal tien jaar. 

Redactie Geneaweb.nl

Redactie Geneaweb.nl