Studenten en de arbeidsmarkt

Met een universitaire bachelor kan je bijna altijd gelijk instromen in de arbeidsmarkt. De aansluiting van een afgeronde opleiding en de arbeidsmarkt, wil nog wel behoorlijk verschillen. Voor veel studies spreekt dat wel voor zich, want met een 12 jarige opleiding tot chirurg heb je zeker wel een baan na dat uitputtende traject, maar bij bredere opleidingen zoals psychologie ligt dat toch iets anders. Waar ligt dat aan?
Universitaire opleidingen hebben allemaal een ding in het gemeen: ze leren een bepaalde manier van denken en onderzoeksvaardigheden aan. Of je nou vrijetijdsmanagement hebt gestudeerd of werktuigbouwkunde. Die analyserende en kritische manier van denken is heel bruikbaar, en dus zeer gewild, in het bedrijfsleven. Dat is al een sector of branche waar je met vrijwel elke studie in terecht kan komen. Omdat de inhoudelijke kennis van een afgeronde opleiding hier niet relevant is, stromen mensen van elke studierichting hier in.
De ene studie is minder beroepsgericht dan de ander. Zo is het bijvoorbeeld vrij voor de hand liggend dat je met een opleiding tot arts ook arts wordt, en met werktuigbouwkunde de techniek in gaat. Onderzoek staat centraal in elke wetenschappelijke studie, en mede hierom blijven sommige studenten doorleren over hun vak. Ze promoveren, halen een doctoraat, en dragen bij aan de algehele kennis door met baanbrekende onderzoeken te komen.
Zogenoemde studentenuitzendbureau ’s verkleinende kloof tussen studie en arbeidsmarkt. Kersverse afgestudeerden met actuele en grondige kennis van hun vak zijn een aanwinst voor bedrijven. Kojac is zo’n studentenuitzendbureau, en vormt e brug tussen student developers en bedrijven. Bedrijven kunnen via hen gemakkelijk een passende programmeur inhuren. De developers doen waardevolle werkervaring op, iets waarvan ze in hun hele carrière vruchten afwerpt. Kojac richt zich op IT-specialisten, zoals web designers, front end developers, python developers of back end ontwikkelaren.
