Wat is een SPF record?

Wat is een SPF record?

Wanneer je veel gebruikt maakt van je computer of laptop, wil je natuurlijk dat de instellingen en functies allemaal optimaal zijn geregeld. Zo zul je onder andere een hoop programma’s hebben die je nooit gebruikt en instellingen kunnen vinden waar je eigenlijk niets van weet. Eén van de meer bekende irritaties bij het gebruiken van je mail is de grote hoeveelheid aan onnodige mail die er binnenkomt. Dagelijks zul je waarschijnlijk meerdere reclames of spammailtjes krijgen waar je niet op zit te wachten. Het instellen van een SPF record dient ervoor om mail te controleren via het domein waaraan de laptop is gekoppeld.

Het toevoegen van een spf record aan je computer of laptop

Je kunt eenvoudig een DNS server toevoegen aan je laptop door een controlepaneel te gebruiken. Je kunt een SPF of DKIM record tegenwoordig in meerdere stappen helemaal gratis toevoegen en koppelen aan je elektronische apparaat. De manier waarop je dit voor elkaar krijgt is niet op elk apparaat hetzelfde. Toch zal het niet erg van elkaar verschillen. Je kunt bij instellingen als het goed is het kopje ‘Domein en Hosting’ terugvinden. Als je hierop klikt kun je daarna op de linker kolom van het domein klikken om bij de SPF record te komen. Indien dit niet het geval is kun je het beste terug gaan en via TransIP naar het juiste domein te proberen te komen. Door via deze manier naar je DNS-record te gaan, kun je als het goed is ook het spf record toevoegen aan je instellingen.

Verschillende varianten van een TXT record

Voor je laptop of computer is er een grote variatie aan producten die je kunt aanschaffen en gebruiken om je laptop te beveiligen en de efficiëntie te optimaliseren. Je hebt dan ook verschillende DNS records die je kunt gebruiken. Deze verschillende records hebben zo allemaal hun eigen voor- en nadelen. Je hebt verschillende TXT records. Hiervan is de SPF een bekende variant, maar ook DKIM is een variant die tegenwoordig steeds meer wordt gebruikt.

Het instellen van een DKIM record op je laptop of computer

Eén van de manieren om een TXT record te gebruiken is door gebruik te maken van een DKIM sleutel. Dit is een afkorting van Domain Keys Identified Mail, zoals de naam al zegt is dit ook een record dat wordt gebruikt om je mail die je binnenkrijgt en verstuurd te filteren en sorteren. Op deze manier zul je niet alle mail in je normale inbox krijgen, maar ook een deel in je spam. Het deel dat in je spam zal komen is een variant van mail die is verstuurd vanaf een domein dat anders is dan die van jou, of mail die helemaal niet is verstuurd met een domein. DKIM wordt voornamelijk gebruikt om de validiteit van de afzender van een mail te controleren. Bij het verzenden van je mail zal er dan ook een digitale handtekening worden meegestuurd om bijvoorbeeld virussen en malware te voorkomen. Dit is natuurlijk erg belangrijk om cybercriminaliteit tegen te gaan.

Redactie Geneaweb.nl

Redactie Geneaweb.nl