Zo brouw je een biertje in je eigen schuur

Zo brouw je een biertje in je eigen schuur

Het aantal liefhebbers van speciaal bier is het afgelopen jaar spectaculair toegenomen. En daarmee is ook het aantal thuisbrouwers flink toegenomen. En dat begrijpen wij heel goed! Want wat is er nou leuker dan in je eigen schuur, je eigen bier brouwen?

Want wie denkt dat je daar een complete brouwerij met duur apparatuur nodig hebt heeft het mis. Vandaag de dag zijn er voldoende mogelijkheden om zonder een mega investering favoriete bier zelf te brouwen.

Om te beginnen

We zeggen natuurlijk niet dat zelf bier brouwen makkelijk is. Bij een brouwproces komt best veel kijken en het is daarom ook verstandig om je van te voren goed in te lezen. Online zijn er veel blogs te vinden die informatie delen over het brouwen van bier.

Kies jouw favoriete biersoort

Het leuke van zelf bier brouwen is dat je zelf een bier kunt ontwikkelen met de smaken die jij lekker vind. Maar als je net begint met thuis brouwen is het verstandig om eenvoudig te beginnen en een bestaande biersoort te kiezen. Bijvoorbeeld een blond bier, IPA, Dubbel of tripel.

Begin eenvoudig met een startpakket

Zelf testen met ingrediënten en recepten is natuurlijk ontzettend leuk. Op die manier kun je echt een eigen smaak ontwikkelen en een uniek bier brouwen. Maar als je net begint is ons advies om het simpel te houden en te kiezen voor een thuis brouw starterspakket. Dit zijn pakketten waar alles in zit en waarmee je direct aan de slag kan. Ook zit er een duidelijke instructie bij. Hoewel dit geen zekerheid is voorkom je met zo’n starterspakket dat je eerste paar brouwsels mislukken.

Zodra je het brouwproces echt onder de knie hebt kun je gaan experimenteren met smaken en verschillende mout- en hopsoorten.

Bewaren van zelf gebrouwen bier

Ook zelf gebrouwen bier kun je niet eindeloos bewaren. Het is afhankelijk van het brouwproces hoelang je bier kan bewaren. Ook moeten sommige biersoorten na het bottelen eerst een tijd in de fles zitten voordat je een eigen brouwsel kunt aanbreken.

Redactie Geneaweb.nl

Redactie Geneaweb.nl