Zo onderhoud je jouw website

Maak je gebruik van Managed services of kies er voor zelf webshop maken? Het onderhouden van je eigen website of website kun je uitbesteden, maar als je een beetje handig bent dan kun je dit ook best zelf doen. Het onderhouden van je eigen website hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als je de basis goed geregeld hebt.
Kijk objectief naar je website
De eerste stap binnen het zelf onderhouden van je website is om er eens zo objectief mogelijk naar te kijken. Loop eens door je eigen website heen en maak een objectieve analyse van wat je ziet. Probeer je in te leven in de bezoeker van je website en wat deze zal zien en ervaren. Zijn alle pagina’s logisch neergezet. Zijn alle letters goed te lezen of kost dit te veel moeite? Staan de afbeeldingen op de juiste plek? Ga ook na of alle pagina’s en teksten nog steeds een functie hebben. Het kan best zo zijn dat je nog steeds teksten en pagina’s op je website hebt staan die je allang niet meer gebruikt.
Controleer naast de teksten, afbeeldingen en pagina’s ook of alle links het nog doen. Als je binnen je teksten naar verschillende websites verwijst, dan wil je wel zeker weten dat deze links nog steeds werken. De links dragen bij aan je positie in de zoekmachine van Google en als bepaalde links het niet meer goed doen dan kan dit juist ten koste gaan van de links die je in Google hebt. Controleer dus goed of alle links op je website nog werken. Zo niet, dan moet je nieuwe links gaan plaatsen en de niet-werkende links gaan verwijderen.
Bepaal het doel van je website
Je website heeft natuurlijk een doel, waarschijnlijk om iets aan je bezoeker te verkopen. Bekijk je website dus kritisch en ga na of de bezoeker ook voldoende wordt uitgenodigd om een aankoop te doen of om zich bijvoorbeeld aan te melden voor een gratis consult of een nieuwsbrief. Maak je website hiernaast ook gebruiksvriendelijker door de menu’s logisch in te delen en webpagina’s niet verwarrend te maken. Je kunt de gebruiksvriendelijk van je website makkelijk testen door iemand uit je omgeving de website te laten gebruiken. Als zij tegen bepaalde onduidelijkheden of andere problemen aanlopen dan weet je dat je website niet zo gebruiksvriendelijk is als je wel zou willen.
Zorg ook dat je website voor verschillende typen apparaten toegankelijk is. Tegenwoordig zijn websitebezoekers op allerlei soorten apparaten actief, zoals tablets, telefoons en computers. Om deze reden moet je bij het maken van je website al rekening houden met het responsive design van de website. Tijdens het onderhouden van de website moet je daarnaast ook rekening houden met het responsive design, door continu op verschillende platformen te testen hoe de website hier presteert. Heb je een wijziging aangebracht op je website?
Zorg er dan ook voor dat deze wijziging op ieder apparaat goed werkt. Controleer dus regelmatig hoe de website werkt op deze verschillende apparaten. Dit is belangrijk, omdat bezoekers van je website je website zullen verlaten wanneer deze te langzaam laadt of gewoon niet goed weergegeven wordt. Ook kan het zijn dat je website gewoon niet meer goed leesbaar is door een verschuiving wat al je moeite voor het responsief maken van je website tenietdoet.
